Pitná voda, která vám je dopravována do domácností se ne vždy může pyšnit dostatečnou kvalitou. Jak ovšem takovou vodu můžete poznat? Někdy vám zhoršenou jakost naznačí změna barvy. Jindy se zas těchto zjevných indikátorů bohužel nedočkáte. Možná vám voda prostě jen nechutná nebo nepříjemně zapáchá. To může způsobovat celá řada faktorů, které je potřeba nejprve správně určit a na základě zjištění přistoupit k následnému řešení.
Voda z vodovodu chutná a je cítit po chlóru
Chlór se do vody jako dezinfekce přidává již notnou řádku let. Vodárenské společnosti k tomu přistupují, aby zabránily množení nebezpečných bakterií. Ne každý z nás ovšem na chlór reaguje dobře. Vyniká totiž především štiplavým zápachem, který může individuálně způsobovat nevolnost. Ani chuť vody s obsahem chlóru již není stejná.
Dezinfekce chlórem se hojně využívá také ve spojitosti s bazény, kdy může na lidském těle vyvolat podráždění pokožky nebo zarudnutí očí. I díky těmto skutečnostem je nadmíru jasné, že přehnané množství chlóru lidskému tělu rozhodně neprospívá. Jak se jej tedy efektivně zbavit?
Nejlepším řešením je využití filtrace na bázi aktivního uhlí, kterou poskytuje například filtr AquaCarbon. Ten se napojí na centrální přívod vody a dále pak zcela automaticky pohlcuje chlór i všechny jeho sloučeniny. Díky němu se zbavíte veškerého nepříjemného zápachu i pachuti, která vás doposud trápila. Kromě toho filtr zachytí i pesticidy, běžný zákal nebo těžké kovy.
Voda z kohoutku je slaná – jak je to možné?
Připadáte si při konzumaci vody, která k vám pravidelně přitéká, doslova jako u moře? Chloridy mohou skutečně slanou chuť způsobit. Přítomnost těchto látek poznáte jen podle chuti (pokud je hladina chloridů skutečně vysoká), protože nijak nezapáchají ani nevyčnívají specifickým zabarvením. Následkem takovéto vody mohou korodovat některá zařízení v domácnosti. Nehledě na to, že slanou vodu asi nikdo z nás pravidelně konzumovat nechce. Kvůli všem zmíněným důvodům je tedy třeba začít problém co nejdříve řešit.
Chloridy se do vody dostávají převážně lidskou činností, například solením silnic v zimě. Jak by tedy mělo vypadat ideální řešení vzniklého problému? Hojně se přistupuje k zavedení takzvané reverzní osmózy, která je známá pro své využití při odsolování mořské vody. Je tedy přímo uzpůsobená k takové činnosti. Zařízení je vysoce účinné a dokáže vodu zbavit i mnoha dalších druhů znečištění.
Reverzní osmóza je tvořena membránou, která pod vysokým tlakem dokáže z vody odstranit až 99,8 % nečistot. Své využití najde nejen v domácnostech, ale pomůže i kavárnám nebo menším provozům.
Rezavá až hnědá voda plná železa
Nadbytek železa se z hlediska kvality vody naprosto nežádoucí. Tento jev se nám podaří rozeznat poměrně snadno, protože voda dosahuje rezavé, až hnědé barvy. Záleží na tom, jak vysoká koncentrace železa se v ní nachází. Dále se může objevit i nepříjemný zápach, protože železo vábí celé kolonie různých bakterií.
Konzumace takové vody tedy rozhodně nepřipadá v úvahu. Následkem používání takové vody se také výrazně sníží životnost všech drobných i větších spotřebičů. Dokonce může dojít k jejich absolutnímu zničení. Nepříjemným důsledkem se stává také zanášení potrubí, armatur, bojlerů i kotlů. Topení vodou se v takovém případě taktéž výrazně prodraží.
K řešení tohoto problému se lze postavit hned několika možnými způsoby. Každá domácnost vyžaduje individuální přístup, protože byste se předtím, než začnete cokoli řešit, měli nejdříve poradit s odborníkem, kterým vám již dokáže vhodné východisko doporučit.
Bakterie se na kvalitě vody výrazně podepíší
Vodní prostředí je přímo stvořené pro výskyt bakterií. Není se vlastně čemu divit. Vždyť na úplném začátku veškerý život začal prvními mikroorganismy právě tam. Bakteriemi trpí zejména domácnosti, které jako zdroj vody využívají studnu nebo vrt.
Ty se totiž často nacházejí v blízkosti zemědělských oblastí. K přenosu však může dojít i z hnojiště, septiku nebo žumpy. Bakterií napadajících pitnou vodu bychom mohli vyjmenovat opravdu celou řadu. Nejčastěji se ovšem jedná o bakterie koliformní a nebo nechvalně známou Legionellu. Přítomnost každé z nich se dá odhalit specifickým způsobem.
Koliformní bakterie do vody přinášejí zákal, pachuť a také zápach. Člověku způsobují nevolnosti a zvracení. Dojít může také ke střevním potížím. To Legionella se poznává poměrně složitěji. Nemění totiž chuť, barvu ani odér vody. Následkem konzumace této bakterie může dojít k vyvolání legionářské nemoci, která je dokonce smrtelná.
S bakteriemi si tedy skutečně není radno zahrávat a pravidelné kontroly vody jsou proto určitě na místě. Pokud vám byl výskyt bakterií zjištěn, musíte co nejdříve přistoupit k efektivnímu řešení. Nejefektivnějším řešením je beze sporu dezinfekce vody. Ta se používá buď chemická pomocí chlóru, chlordioxidu, ozonu apod., nebo dezinfekce termická (přehřívání vody a na teploty, které bakterie nepřežijí).
Mandlový zápach? Okamžitá reakce je nutná!
Pokud z vody ucítíte mandlový zápach, rozhodně ji nekonzumujte a okamžitě zavolejte odbornou pomoc. Mohlo by se totiž jednat o kyanovodík (kyanid rozpuštěný ve vodě), který je pro lidský organismus naprosto likvidační. Následkem požití vody s obsahem této látky je nevyhnutelná smrt.
Kyanidy se do vody dostávají pouze a jedině lidskou těžební nebo průmyslovou činností. Jejich přítoku do vaší domácnosti se dá efektivně zamezit například již zmíněnou reverzní osmózou. V odpadních vodách se jich zbavíte pomocí biologické čistírny.
Došlo u vaší vody ke změně? Neodkládejte řešení na zítra!
Pokud si u vody, která přitéká do vaší domácnosti všimnete jakýchkoli změn, neměli byste je rozhodně podceňovat. Jak jste se mohli přesvědčit prostřednictvím tohoto článků, tak aspektů, které její kvalitu dokáží naprosto znehodnotit, se dnes objevuje opravdu celá řada. A žádný by se neměl brát na lehkou váhu.