Bylinková zahrádka nesmí postrádat pár základních rostlin

Každá dobrá, domácí kuchařka velmi dobře ví, že čerstvé bylinky nedokáže při vaření nahradit vůbec nic. Máte-li alespoň širší parapet, balkon, terasu nebo dokonce zahradu, můžete si vypěstovat vlastní rostlinky. Díky tomu budete mít po celou letní sezónu přístup k čerstvým bylinám, které jsou ideální pro vaření, pečení i do osvěžujících nápojů. Jaké druhy bylin vám nesmí chybět?

Na petržel nesmíte zapomenout!

Mezi nejdůležitější bylinky při vaření patří jednoznačně petržel. Snad žádná polévka by bez ní nebyla dokonalá. Při pěstování na balkoně nebo parapetu byste neměli petržel opomíjet. Vedle ní by se měla nacházet také pažitka, majoránka nebo kopr. Jestli toho budete chtít pěstovat více, bude nejspíš potřeba alespoň malá zahrádka.

Oregano, tymián a bazalka budou v kuchyni velkou pomocí

V kuchyni vám nesmí chybět hlavně dvě bylinky, jestli chcete své rodině vždy připravit vynikající jídlo. Jednou je tymián a druhou mateřídouška. První vám pomůže hlavně v kuchyni, druhá při udržování rodiny při pevném zdraví. Mateřídoušku si můžete snadno vypěstovat i na parapetu, stejně jako tymián, který najdete během sezóny čerstvý prakticky v každých potravinách.

V případě, že máte rádi italské recepty, nesmí vám doma chybět čerstvá bazalka. Pěstování bylinek na parapetu nebo balkonu není těžké a můžete se soustředit na více druhů. Oregano chutná skvěle v českých jídlech a má velmi pozitivní účinky na psychický i fyzický stav vašeho těla. Čerstvé byliny chutnají vždy mnohem lépe než kupované. Navíc na nich ušetříte.

Máta vás osvěží v horkých letních dnech

Pro pečení dezertů i přípravu letních koktejlů byste si měli vypěstovat také vlastní mátu. Nemusíte ji přidávat jen do mojita, ale také do vody s citronem a kostkami ledu. Máta vás dokáže během chvilky dostat do psychické pohody. Čerstvé lísky můžete přidat také do čaje nebo je použít při onemocnění horních cest dýchacích.